Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Sempozyumu

8-12 Kasım 2000, Bursa


ÖNSÖZ

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, 1986 yılından itibaren dönüşümlü olarak gerçekleştirdiği Elmeksem (Bursa Elektromekanik Sempozyum ve Fuarı) ile Bursa Bilgisayar ve Haberleşme Sempozyum ve Fuarlarını 1999 yılında birleştirerek ELECO ismi ile düzenlemeye başlamıştır. İlki ELECO’99 adıyla Uluslararası düzeyde gerçekleştirilmiş olan ELECO Sempozyumları, tek yıllarda Uluslararası, çift yıllarda Ulusal olarak düzenlenecektir.

ELECO’2000 Sempozyumu, bu seride yer alan ikinci, Ulusal düzeyde düzenlenen sempozyumların da ilki olmaktadır. Sempozyum, hızlı bir gelişme gösteren elektrik, elektronik, haberleşme ve bilgisayar mühendisliği alanlarında ülkemizde yapılan bilimsel ve teknik nitelikli özgün çalışmaların tartışılmasına zemin oluşturması, üniversiteler, araştırma ve sanayi kuruluşlarındaki araştırmacılar arasında bilgi ve deneyim alışverişini sağlaması açısından büyük önem taşımaktadır.

Sempozyuma, elektrik makinaları, enerji üretim-iletim ve dağıtımı, elektriksel malzemeler, güç elektroniği yüksek gerilim tekniği, devreler ve sistemler, elektronik, elektromagnetik alanlar ve mikrodalga tekniği, haberleşme tekniği ve sistemleri, ölçme tekniği, tıp elektroniği, yapay sinir ağları, kaotik devreler, bilgisayar ağları, bilgisayar donanımı ve yazılımı, mekatronik ve robot bilimi, otomasyon ve kontrol alanlarında gönderilen 180 kadar bildiri, 15 üniversitemizdeki bilim adamlarından oluşan 85 kişilik bir Bilim Kurulu tarafından incelenmiş, her bildiri en az 2 hakeme gönderilmiş, Bilim Kurulu’nun titiz incelemesi sonucunda gönderilen bildirilerden 100 adedinin sözlü olarak, 38 adedinin de poster olarak sunulmasına karar verilmiştir. Bunun yanısıra sempozyumda Elektrik Mühendisliği ve Haberleşme Mühendisliği konularında 3 çağrılı bildiri sunulması ve elektromanyetik kirlilik, cep telefonları ve baz istasyonları konulu bir de panel oturumu yer almaktadır.

Sempozyum oturumlarıyla paralel olarak düzenlenen Elektrik, Elektronik ve Bilgisayar Fuarı’nın da ülkemizde elektrik, elektronik, bilgisayar ve haberleşme sektörleri ve bunlara ilişkin yan sektörler tarafından sunulan ürünlerin ve bu alandaki teknolojik gelişmelerin tanıtılması açısından büyük yarar sağlayacağı açıktır.

Sempozyuma bildiri gönderen ve sunan katılımcılara, çağrılı bildirilerle ve panele katılarak katkıda bulunan değerli konuklara, özel ve kamu kuruluşu yetkililerine, sempozyum düzenleme çalışmalarımıza büyük katkıda bulunan EMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu üyelerine ve çalışanlarına, Sempozyum Yürütme Kurulu, Bilim Kurulu ve Danışma Kurulu üyelerine Yürütme Kurulu adına teşekkür ederim. ELECO’2000 Sempozyumu’nun katılımcılara ve izleyicilere yararlı olmasını, Ülkemizdeki araştırmacıların bu alanda bilgi alışverişinde bulunmasına ve konuyla ilgili bilgi birikiminin oluşmasına katkıda bulunmasını dilerim.


Yürütme Kurulu adına

Prof. Dr. H. Hakan KUNTMAN