ELECO 2014 Çağrılı Bildiriler



Prof. Dr. Vedat TAVŞANOĞLU

Prof. Dr. Vedat TAVŞANOĞLU 1963 yılında Kabataş Erkek Lisesi’nden, 1968 yılında da İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi’nden mezun oldu ve 1969 yılında o zamanki adıyla Devreler Teorisi Kürsüsü’nde asistan olarak göreve başladı. 1970 yılında İngiltere’nin Bath Üniversitesi’nde doktora öğrenimine başladı ve 1974 de bitirerek tekrar aynı kürsüye döndü. 1979 yılında doçent oldu. 1981 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülü’nü aldı. 1982-87 yılları arasında Almanya’nın Alexander von Humboldt ve Minna James Heineman Vakıflarının misafir profesörü olarak Münih Teknik Üniversitesi’nde araştırmalar yaptı. 1987 de Londra South Bank Üniversitesi’nde Senior Lecturer olarak göreve başladı. Aynı üniversitede 1993 yılında Reader, 1997 yılında da profesörlüğe yükseltildi. 2003-2012 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Devreler ve Sistemler Anabilim Dalı Başkanı olarak bulundu. 2013 yılında Işık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü’nde profesörlüğe atandı. 2003-2007 yılları arasında da Londra’nın Westminster Üniversitesi’nde de misafir profesör olarak görev yaptı.

Prof. Dr. Vedat Tavşanoğlu IEEE Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti Bölgesi Devreler ve Sistemler Bölümü’nde (Chapter) 1992-1994 arasında Sekreter; 1994-1997 arasında Başkan Yardımcısı ve 1997-2002 arasında Chapter Başkanı; 1995-1997 arasında IEEE Transactions on Circuits & System (IEEE TCAS Part I) dergisinde Associate Editor, 1998 de Londra’da yapılan IEEE CNNA-98 ve İstanbul’da yapılan 2006 IEEE CNNA-06’nın Konferans Başkanı olarak görev yaptı, 2003-2005 arasında “IEEE CAS Distinguished Lecturer” ünvanıyla dünyanın çeşitli üniversitelerinde konferanslar verdi.

Prof. Dr. Vedat Tavşanoğlu Münih Teknik Üniversitesi, Londra South Bank Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde toplam olarak 12 adet doktora ve birçok yüksek lisans çalışması yönetmiş, İstanbul Teknik Üniversitesi, Münih Teknik Üniversitesi, Londra South Bank Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Işık Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi ve Kültür Üniversitesi’nde 12 değişik konuda lisans, yüksek lisans ve doktora dersleri vermiştir.

Prof. Dr. Vedat Tavşanoğlu halen Işık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü’nde öğretim üyesidir.


 

Maxwell Denklemlerinden Devreler Teorisine Yeni Bir Bakış

Prof. Dr. Vedat TAVŞANOĞLU


Işık Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü
Maslak, İstanbul
E-posta: vedat.tavsanoglu@isikun.edu.tr


Özet – “Devreler Teorisi” denilince, devre elemanlarının birbirlerine bağlanmasıyla oluşan düzeneğin matematiksel modelini ortaya koyan kuram akla gelir. Bağlantıların matematiksel modeli Kirchhoff Yasaları ile belirlenir ve teoride başlangıç olarak kabul edildiklerinden bunlara “Devre Teorisinin Aksiyomları” denir. Devre elemanlarının matematiksel modelleri de işe katılınca tüm matematiksel model oluşmuş olur. Sonuçta ortaya çıkan bir adi diferansiyel denklem (ADD (ODE)) takımıdır.

Öte yandan, kısmi türevli diferansiyel denklemler (KTDD (PDE)) olan Maxwell denklemlerinin, elektromanyetik alan teorisinin aksiyomları olduklarını ve elektrik devreleri de dahil olmak üzere, tüm elektromanyetik sistem ve olayların matematiksel modellerini belirlediklerini biliyoruz.

Elektrik devreleri ve matematiksel modeli ADD olan tüm fiziksel sistemler literatürde “Toplu Elemanlı Sistemler (TES)” olarak bilinmektedir.

Bu konuşmada yeni bir TES varsayımı ortaya atılacak ve bu varsayım aracılığıyla aşağıdaki soruların yanıtlarının verilebildiği gösterilecektir:

• Kirchhoff yasaları ortaya atıldığı şekliyle fiziksel devrede mi yoksa matematiksel modelde mi geçerlidir?
• TES varsayımı sonucunda Kirchhoff yasaları ve devre elemanlarının matematiksel modelleri Maxwell denklemlerinden çıkartılabilir mi?
• KTDD’den ADD’e geçişi sağlayan TES varsayımı mıdır?
• Bu varsayım şimdiye dek literatürde ne şekilde ortaya koyulmuştur?
• Fizikte ideal devre elemanlarının matematiksel modellerinin Maxwell denklemlerinden elde edilmesinde yapılan yaklaşıklıklar (idealleştirmeler, varsayımlar) aslında TES varsayımı mıdır?
• Elektromanyetik dalga oluşum ve yayılımına engel olan da bu varsayım mıdır?