ELECO 2024 Davetli Konuşmacılar


Güç Elektroniği Sistemlerinde Çok-Amaçlı Optimizasyona Dayalı Sürdürülebilir Tasarımlar

Mehmet Onur GÜLBAHÇE


İstanbul Teknik Üniversitesi
Elektrik-Elektronik Fakültesi
Elektrik Mühendisliği Bölümü
34469 Maslak, İstanbul
ogulbahce@itu.edu.tr


Özet – Güç elektroniği alanındaki gelişmeler, güç elektroniği sistemlerinin hem geleneksel hem de modern uygulamalardaki kullanımını sürekli artırmaktadır. Bu bağlamda elektrik güç sistemleri yüksek oranda güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını içeren akıllı şebekelere doğru evrilmiş, mobilite ve hareket kontrolü alanında elektrikli tahrikin kullanımı yüksek bir seviyeye ulaşmıştır.

Literatürde, güç elektroniği sistemlerinin boyutlandırılması ve optimizasyonu uzun süre sınırlı bir kapsamda ve yalnızca birkaç başarım kriterine odaklanarak gerçekleştirilmiştir. Bu sınırlı yaklaşım, farklı başarım ölçütleri (örneğin, dönüştürücü hacmi, kayıplar vs.) arasındaki dengelemelerin kapsamlı bir şekilde ele alınmasını sağlayan sistematik bir yaklaşımın eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, güç elektroniği sistemlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde tasarlanabilmesi için, tüm başarım kriterlerini dikkate alan bütüncül ve sistematik yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır.


Bu konuşmanın ana odak noktası, verimlilik, hacim, ağırlık ve maliyetler açısından güç elektroniği sistemlerinin sistematik bir biçimde çok amaçlı optimizasyonunu mümkün kılan uygun bir metodolojinin türetilmesidir.

Konuşma kapsamında, güncel uygulamalardaki trendlere dayanarak mümkün olduğunca yüksek verimlilik, güvenilirlik, işlevsellik ve sürdürülebilirlik sunan güç elektroniği sistemlerinin geçmişi, bugünü ve geleceği de detaylı olarak tartışılacaktır.

Bu metodolojik yaklaşımla, güç elektroniği sistemlerinde optimizasyon sürecinin kapsamlı bir şekilde ele alınması ve gelecekteki uygulamalar için yol gösterici olması hedeflenmektedir.


 


Doç. Dr. Mehmet Onur GÜLBAHÇE

Özgeçmiş
- Doç. Dr. Mehmet Onur Gülbahçe, 2006 yılında İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’ne girdi. 2010 yılında bölüm birincisi olarak mezun oldu.

Lisansüstü öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Mühendisliği Programı’nda tamamladı ve 2013 yılında yüksek mühendis, 2019 yılında doktor mühendis ünvanlarını aldı.

Ayrıca, doktora eğitimi sırasında İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nde (ETH Zürich) bilimsel araştırmalarda bulundu.


Lisansüstü eğitimi boyunca 2011-2019 yılları arasında İTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı.

2019-2021 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde doktor öğretim üyesi olarak çalıştı. Bölüm Başkanlığı yaptı.

2021 yılından beri İTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi, İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İTÜ İleri Araç Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde Müdür Yardımcısı olarak çalışmalarına devam etmektedir.


Doç. Dr. Mehmet Onur Gülbahçe’nin başlıca ilgi alanları, yüksek hızlı özel elektrik makinaları, elektrik makinalarında uzay ve zaman harmonik etkilerinin azaltılması, elektromanyetik frenleme sistemleri, yüksek bant-genişlikli anahtarlama elemanları, elektrikli sürücüler ve güç elektroniğinde çok amaçlı optimizasyona dayalı tasarım ilkeleridir.

Dr. M. Onur Gülbahçe, 26-28 Kasım 2020 tarihlerinde yapılan Elektrik-Elektronik ve Biyomedikal Mühendisliği Konferansı - ELECO 2020'de "Uzay Harmonik Etkileri En Aza İndirilmiş Yüksek Hızlı Asenkron Motorlar" başlıklı davetli konuşma yapmıştır.



Doç. Dr. M. Onur Gülbahçe, IEEE Türkiye Güç Elektroniği Topluluğu (IEEE Power Electronics Society (PELS) Turkey Chapter) Sekreterliği görevini yürütmektedir.