ELECO 2024 Davetli Konuşmacılar


Çok Disiplinli ve Disiplinlerarası Bir Bilim Olarak Biyomedikal Mühendisliği - İnme Örneği

Nizamettin AYDIN


İstanbul Teknik Üniversitesi
Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
34469 Maslak, İstanbul
naydin@itu.edu.tr


Özet – Biyomedikal mühendisliği, biyoloji, tıp, mühendislik ve bilgisayar bilimi dahil olmak üzere çeşitli disiplinlerden ilkeleri birleştiren disiplinlerarası ve çok disiplinli bir alandır.

Biyomedikal mühendisleri bu alanların kesişiminde sağlık hizmetlerine yönelik çözümler geliştirmek ve insan sağlığını iyileştirmek için çalışmaktadır. Biyomedikal mühendisliğinin disiplinler arası doğası, farklı alanlardaki bilgi ve teknikleri kapsama biçiminde açıkça görülmektedir. Örneğin, biyomedikal mühendisleri protez uzuv tasarlamak için makine mühendisliğinden, tıbbi görüntüleme cihazları geliştirmek için elektrik mühendisliğinden ve implantlar için biyomateryaller oluşturmada malzeme biliminden yararlanabilirler.

Örnek olarak inme alanında yaptığımız çalışmalarda farklı disiplinlerden alınan ilkelerin nasıl kullanıldığı görülecektir. İnme kısaca beyni besleyen atardamarların tıkanması sonucunda vücudun bir bölümünde devinimin ve duyumun yok olması olarak tanımlanabilir. Damarların tıkanmasına kan dolaşımındaki damarları tıkayabilecek büyüklükteki emboli olarak adlandırılan pıhtı gibi parçalar ya da hava kabarcıkları neden olur. İnme, hastaların büyük çoğunluğu için önlenebilir bir hastalıktır. Hastaların çok büyük bir oranında, inme öncesinde belirti vermeyen haber verici işaretler vardır. Bu işaretleri normal şartlarda tespit etmek ancak bazı özel sistemlerle mümkündür. Bu sistemlerden biri Doppler ultrason sistemidir. Bu amaç için geliştirilmiş Doppler ultrason sistemi, fizik, elektrik, elektronik, işaret işleme gibi farklı disiplinlerden gelen temel bilgileri kullanan bir sistemdir.

Bu konuşmada, derslerde teorik olarak öğrenildiğinde öğrenciler tarafından çoğu zaman ne işe yarayacağı sorgulanan farklı alanlardan gelen bazı kuramsal kavramların yukarıda sözü edilen uygulamada nasıl ve niçin kullanıldığı, çoğu mühendislik uygulamalarının çok disiplinli ve disiplinlerarası bir yapıda olduğu anlatılmaya çalışılacaktır.


 


Prof. Dr. Nizamettin AYDIN

Özgeçmiş
- Nizamettin Aydın, sırası ile Haydariye Köyü İlkokulu (1973), Gemlik Orta Okulu (1976), Bursa Demirtaşpaşa Teknik Lisesi Elektrik Bölümü (1980), ve Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü'nden (1984) mezun olmuştur. 1997'de Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden yüksek lisans, 1994'te İngiltere’deki Leicester Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Fizik Bölümü'nden doktora derecelerini almıştır.

1986-1989 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nde, 1998-2001 yılları arasında Kings College London'da Klinik Sinirbilim Bölümü'nde ve St George's Hastanesi Tıp Fakültesi Klinik Sinirbilim Bölümü'nde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı.

2001'den 2004'e kadar Edinburgh Üniversitesi Entegre Mikro ve Nano Sistemler Enstitüsü'nde Kıdemli Araştırma Görevlisi olarak çalıştı.

2004 yılında Bahşeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanlığı'na atandı ve 2006 yılında Bahçeşehir Üniversitesi'nde Yazılım Mühendisliği Bölümü'nü kurdu. 2009-2023 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde profesör olarak çalıştı. 2011-2023 yılları arasında Bilgisayar Mühendisliği bölüm başkanlığı, 2014-2016 yılları arasında da Elektrik-Elektronik Fakültesi dekanlığı görevlerinde bulundu.

Halen İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde profesör olarak görev yapmaktadır.

Araştırma ilgi alanları biyomedikal işaret/görüntü işleme, biyoenformatik, çip üzerinde sistem, yapay zeka, veri bilimi ve bilgisayar bilimi gibi çok çeşitli konuları kapsamaktadır.

Doppler ultrason işaretlerini işlemek için karmaşık dalgacık dönüşümüne yaptığı katkılardan dolayı 2000/2001 dönemi için İngiltere’deki IEE (Institution of Electrical Engineers, şu anda IET - Institution of Engineering and Technology) Premium (En İyi Makale) Ödülü’ne layık görüldü.

IEEE kıdemli üyesidir ve IEEE Türkiye Şubesi Başkanı olarak görev yapmaktadır.