ELECO 2024 Davetli Konuşmacılar


IEEE EPICS Destekli Bir Akıllı Tarım Uygulaması Örneği: Zeytin Üretimi Gözlem Süreci

Tayfun AKGÜL


İstanbul Teknik Üniversitesi
Elektrik-Elektronik Fakültesi
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü
34469 Maslak, İstanbul
tayfunakgul@itu.edu.tr


Özet – Zeytin üretimi, hem ekonomik hem de kültürel açıdan büyük öneme sahip bir tarım faaliyetidir. Ancak, bu süreçte verimlilik ve kalite kontrolü büyük zorluklar yaratmaktadır. Türkiye’deki zeytin rekoltesi tam olarak bilinmemekle birlikte, geçtiğimiz yıllarda ağaçlardaki hastalıklar çoğu ülkeyi olumsuz etkilemiştir.

IEEE EPICS (Institute of Electrical and Electronics Engineers - Engineering Projects in Community Service) Programı kapsamında desteklenen zeytin ürünlerinin "akıllı" izlenmesiyle tarım araştırmaları hızlandırılarak çiftçilere yardımcı sistemler geliştirilecektir. Tarım arazisinin drone üzerindeki optik, termal, hiperspektral kamera verilerinin toplanmasıyla ağaç sayısının ve konumlarının belirlenmesi, dönemsel farklılıkların gözlemlenmesi ve zeytin ürün kalitesinin artırımı için çalışmalar devam etmektedir.

Projemizdeki başlangıç ve gelişmelerine ilişkin süreçlerin tanıtımı ve tartışması sunumumuzda paylaşılacaktır. Bu yenilikçi yaklaşım, zeytin üretiminde verimlilik artışı ve kalite kontrolünde önemli iyileştirmeler sağlamayı hedeflemektedir.


 


Prof. Dr. Tayfun AKGÜL

Özgeçmiş
- Prof. Dr. Tayfun Akgül, lisans ve yüksek lisans derecelerini, sırasıyla 1985 ve 1988 yıllarında İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Bölümü'nde tamamladı. Doktorasını 1994 yılında Pittsburgh Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü'nde bitirdi. Tayfun Akgül, 2002 yılından itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü'nde profesör ve bilim ve bilim insanı odaklı konularla 1980'li yıllardan beri dalga geçmekten keyif alan bir karikatüristtir.

1986 - 1988 yılları arasında TÜBİTAK Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü, Yerbilimleri Bölümü'nde Araştırma Mühendisi olarak görev aldı.

Eylül 1988 tarihinden itibaren Çukurova Üniversitesi'nde çalışmaya başladı.

1989-1994 tarihleri arasında doktorası için bulunduğu Pittsburgh Üniversitesi'nde "Real-Time Signal Processing" ve "Computational Neuroscience" laboratuvarlarında bilimsel ve teknik çalışmalarda bulundu.


Doktorasını 1994 tarihinde tamamlayıp yurda döndü ve Çukurova Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent ünvanı ile Telekomünikasyon Anabilim Dalı Başkanlığı'na atandı. 17.10.1996 tarihinde Telekomünikasyon Anabilim dalında "Üniversite Doçenti" ünvan ve yetkisi verildi. 10.4.1997 tarihinde Çukurova Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümü'ne "Doçent" olarak atandı.

1996 yılında TÜBİTAK-BAYG-NATO bursu ile insan beyni ve uyku sinyallerinin işlenmesi konularında araştırmalar yapmak üzere Pittsburgh Üniversitesi'nde bulundu.

1997-1999 tarihleri arasında Drexel Üniversitesi'nin Elektrik Mühendisliği Bölümü ile Biyomedikal Okulu'nda misafir öğretim üyesi olarak dersler verdi ve bilimsel araştırmalar yaptı. Bu araştırmalar arasında doku ve betonda ultrases ile ölçümler, ses-görüntü iyileştirilmesi, pilotların yüksek Gz altında davranışı, kaotik sinyaller, EEG-EKG analizleri, dizgi duyaçlar konuları bulunmaktadır.1999 yılında aynı üniversitede "Araştırma Doçenti" ünvanını aldı.

Kasım 1999 - Mayıs 2002 tarihleri arasında TÜBİTAK-MAM, Bilişim Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nde "Başuzman Araştırmacı" olarak temel araştırma ve teknoloji oluşturma projeleri yönetti. 2006-2009 tarihleri arasında yarı-zamanlı “Başuzman Araştırmacı” ünvanıyla Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde görev yaptı.

Temmuz 2002'de İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü, Haberleşme Ana Bilim Dalı'na "Profesör" ünvanıyla atandı.


Prof. Dr. Tayfun Akgül'ün sürdürmekte olduğu çalışmaları, sinyal işlemenin ses ve görüntü alanlarında olup biyolojik ve geo-sinyal işleme, sualtı sinyal işleme, dizgi duyaçlar, mikroduyaç ağları, örselemesiz ölçme ve sınama (nondestructive testing), ultrason, kaos ve rastgele süreçler, gürültü ölçümlenmesi ve sınıflaması, yüksek mertebeli istatistik ve izge (higher order statistics and spectra), zaman-ölçek dönüşüm uygulamaları (time-scale transform applications), devrişim (deconvolution), fraktallar ve 1/f süreçler ile son zamanlarda yüz tanıma (face recognition) gibi konularda yoğunlaşmıştır.

Prof. Tayfun Akgül'ün

  • "Physical Review Letters",
  • "Signal Processing",
  • "Signal, Image and Video Processing",
  • "IEEE Transactions on Signal Processing",
  • "IEEE Transactions on Circuits and Systems",
  • "IEEE Transactions on Biomedical Engineering",
  • "IEEE Antennas and Propagation Magazine",
  • "IEEE Transactions on Instrumentation and Measurement"
  • "IEEE Signal Processing Magazine",
  • "IEEE Journal of Oceanic Engineering",
  • "Materials Evaluation",
  • "Materials Journal",
  • "Chaos”,
  • "Journal of Geophysical Research" ve
  • "Radiation Measurements"
adlı bilimsel dergilerde yayınları vardır.

Tayfun Akgül (2006-2008 ve 2009-2011) IEEE Publication Services and Products Board'ta "Member-at-Large" olarak görev yapmıştır. Membership Development Committee (PSPB Representative - 2007), Transnational Committee (PSPB Representative - 2007), TAB/PSPB Committee (2008), IEEE Career Services Committee (2009 – 2010), IEEE PSPB Publishing Conduct Committee (2009 – 2010), Women in Engineering Committee (PSPB Representative - 2010) görevlerinde bulunmuştur. IEEE Antennas and Propagation Magazine’de Associate Editor'lük yapmıştır. Geçmişte “IEEE for Kids” adlı girişimin liderliğini sürdürmüştür.

Tayfun Akgül, 1980'li yıllardan beri karikatür çizmektedir. 1986'dan beri Türkiye Karikatürcüler Derneği Üyesidir (2005'te Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştır). Karikatürleri; yurt içinde "Cumhuriyet Bilim Teknik", "Homur" ve "Matematik Dünyası" dergilerinde, yurt dışında "The IEEE Engineering in Medicine and Biology", "IEEE Women in Engineering Magazine", "IEEE Antennas and Propagation Magazine", "IEEE Signal Processing Magazine" dergilerinde yayınlanmaktadır. Tayfun Akgül'ün "The IEEE Region 8 Newsletter"da "Et Cetera (vesaire)" adını verdiği karikatür köşesi uzun bir dönem yer almıştır.


Prof. Dr. Ali Nesin'in yazdığı "Matematik ve Doğa", "Matematik ve Oyun", "Matematik ve Sonsuz ile Develerle Eşekler" adlı kitaplar ile Fenni Yazar Piref. H. Ökkeş'in yazdığı "Dörtköşe Yazılar" (2003) ve "Dörtköşe Mektuplar" (2003) adlı kitaplarda desen ve karikatürleri yayımlandı.

Haziran 2000'de İstanbul'da gerçekleştirilen uluslararası bir konferans kapsamında uluslararası bilimsel karikatür yarışması düzenledi. Karikatürleri ABD'de Pittnews, In Pittsburgh, Journal of Irreproducible Results adlı dergilerde de yayımlandı.

1 Nisan 1998, 1999 ve 2000 tarihlerinde Drexel Üniversitesi'nde (ABD) "Şaka Konferansları" düzenledi.

2004 yılında Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle Türkiye Karikatürcüler Derneği tarafından "Bilimum" adlı karikatür kitabı yayımlandı.


"Fenni Karikatürler" (Scientific Cartoons) kitabı, Türkiye Elektrik Mühendisleri Odası tarafından Haziran 2011'de yayınlandı. 2014 yılında "Fenni Karikatürler" kitabının ikinci baskısı yapılmıştır.


Tayfun Akgül'ün bazı çalışmaları, çeşitli ortamlarda düzenlenen sergilerde sergilenmiştir:

  • İTÜ'deki Tayfun Akgül "Açık Hava Karikatür Sergisi" (2009)

  • Tayfun Akgül "Yüzde Yüz" Montaj Portreler Sergisi (2012)


  • Tayfun Akgül Karikatür Sergisi (ELECO 2013)


  • Tayfun Akgül Montaj Portreler Sergisi (ELECO 2014)


  • Tayfun Akgül "Ahşabi İşler" Karikatür Sergisi (2018)


  • Tayfun Akgül "Cartoons on Woods" Sergisi (ELECO 2019)


  • İTÜ Kütüphanesi'ne karikatür çizimi (2022) ...


    Kütüphane karikatürü yapım aşaması - Video (0:53 s - 24 MB)


    Karikatürcü Tayfun Akgül ve karikatürü çizilen "Sınır Tanımaz Matematikçi" Prof. Ali Nesin bir arada...