İTÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK FAKÜLTESİ 70. KURULUŞ YILI


ITÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi: Elektrik-Elektronik Mühendisligi Egitim ve Ögretiminde 70 Yil 1926 yilinda Istanbul Üniversitesi (Istanbul Dar-ül Fünun'u) - Fen Fakültesi'nde olusturulan Makine-Elektrik Enstitüsü'nün, 1934 yilinda Yüksek Mühendis Mektebi'ne, bugünkü Istanbul Teknik Üniversitesi'ne Elektro-Mekanik Subesi olarak baglanmasi, Elektrik Mühendisligi Bölümü'nün baslangici ve bugünkü ITÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi'nin kurulusunun ilk adimi olmustur. Bu sube, ilk mezunlarini Istanbul Dar-ül Fünun'undan gelen ve intibaklari yapilan ögrenciler olarak 1936 yilinda vermistir.

PTT idaresinin mühendis gereksinimini karsilamak üzere 25 Mayis 1935 tarihinde yasalasan "Yüksek Mühendis Mektebi Nizamnamesi" ile bir "Muhabere Isleri Subesi kurulmus ve bu subenin basina Ord. Prof. M. Emin Kalmuk getirilmistir. 1937 yilinda Elektro-Mekanik Subesi'nin Elektrik Subesi ile Muhabere Subesi birlesmis ve Elektrik-Muhabere Subesi seklinde örgütlenmistir. 1938 yilinda Elektrik-Muhabere Subesi Elektrik Subesi adini almistir. 1941 yilinda yayinlanan 4121 sayili yasa ile Yüksek Mühendis Mektebinin adi Yüksek Mühendis Okulu'na dönüstürülerek Maarif Vekaleti'ne baglanmistir. Daha sonra 1944 yilinda TBMM'nin kabul ettigi 4619 sayili yasa ile Yüksek Mühendis Okulu'nun Istanbul Teknik Üniversitesi'ne dönüstürülmesi sirasinda Elektrik Subesi de Elektrik Fakültesi'ne dönüstürülmüstür. Biri Kuvvetli Akim (Elektrik Mühendisligi) digeri de Zayif Akim (Elektronik ve Haberlesme Mühendisligi) olmak üzere iki dalda ögretim verecek sekilde kurulan Elektrik Fakültesi, bes yillik ögretim yaparak Elektrik Yüksek Mühendisi ünvaniyla mezunlar vermistir. 1969 yilinda ögretim süresi dört yila indirilmis ve mezunlarina Elektrik Mühendisi ünvani verilmeye baslanmistir. Yüksek Mühendis ünvani ise dört yillik lisans ögretiminden sonra sürdürülen yüksek lisans ögrenimini basariyla tamamlayanlara verilmistir.

1954 yilinda kurulmus olan Maçka Teknik Okulu Elektrik Subesi de Elektrik Fakültesi ile içiçe sürdürülen dört yillik bir ögretimle Elektrik Mühendisi yetistirmis, 1969 yilinda Teknik Okul, Maçka Mühendislik-Mimarlik Fakültesi'ne dönüstürülmüs, bu yeni fakültenin Elektrik Mühendisligi Bölümü daha sonra Maçka Elektrik Fakültesi biçiminde örgütlenmistir. Maçka Elektrik Fakültesi 1982 yilinda ITÜ Elektrik Fakültesi'ne katilmistir.

Ayni süreç içerisinde, ITÜ Elektrik Fakültesi'nin Zayif Akim Kolu yerine Elektronik ve Haberlesme Mühendisligi Bölümü, Kuvvetli Akim Kolu yerine Elektrik Mühendisligi Bölümü kurulmus, bunlarin yanisira çagin gelismeleri dogrultusunda bir de Kontrol ve Bilgisayar Mühendisligi Bölümü olusturulmustur. O zamana kadar varolan kürsüler de kismen birlestirilerek bu bölümlerin Anabilim Dallari kurulmustur. 1983 yilinda Fakülte'nin adi Elektrik-Elektronik Fakültesi olarak degistirilmistir. Elektronik ve Haberlesme Mühendisligi Bölümü'nde Elektronik, Haberlesme, Elektomagnetik Alanlar ve Mikrodalga Teknigi, Devreler ve Sistemler Anabilim Dallari olmak üzere dört, Elektrik Mühendisligi Bölümü'nde Elektrik Tesisleri ve Elektrik Makinalari Anabilim Dallari olmak üzere iki, Kontrol ve Bilgisayar Mühendisligi Bölümü'nde de Kontrol ve Kumanda Sistemleri, Bilgisayar Anabilim Dallari olmak üzere iki anabilim dali, tüm Fakülte'de sekiz Anabilim Dali bulunmaktadir.

Lisansüstü çalismalari da ITÜ Fen Bilimleri Enstitüsü altinda Fakülte bölümlerinin birer anabilimdali olarak gösterilmesiyle Elektronik ve Haberlesme Mühendisligi, Kontrol ve Bilgisayar Mühendisligi, Elektrik Mühendisligi Yüksek Lisans ve Doktora Programlari çerçevesinde sürdürülmüs, Elektronik ve Haberlesme Mühendisligi Anabilim Dali'na bagli olarak bir de Biyomedikal Mühendisligi Yüksek Lisans ve Doktora Programi açilarak yürütülmüstür.

1996 yilinda baslayan yeniden yapilanma çalismalari sonucunda program içeriklerinde yeni düzenlemeler yapilmis, yeni yapilanma sürecinde 1998 yilinda Bilgisayar Mühendisligi Bölümü kurulmus, 1999 yilinda da Kontrol ve Kumanda Sistemleri Anabilim Dali Elektrik Mühendisligi Bölümü'ne baglanmistir. Yine, bu yeniden yapilanma ve düzenleme çalismalari sonucunda Fakülte'nin bes ayri programda egitim ve ögretim vermesi kararlastirilmistir. 2001 yilindan bu yana üç yeni lisans programina; Elektronik Mühendisligi, Telekomünikasyon Mühendisligi, Kontrol Mühendisligi Lisans Programlari'na ögrenci alinmaktadir ve bu programlar ilk mezunlarini 2005 Bahar yariyili sonunda vereceklerdir. Daha önce de varolan Elektrik Mühendisligi, Bilgisayar Mühendisligi Lisans Programlari ile birlikte Fakülte'de toplam bes eksende egitim ve ögretim verilmektedir. Fakülte Programlari, 2004 yilinda ABET sürecinden geçmistir ve 2005 yilinda akreditasyon alacaklardir.

ITÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi'ne bagli olarak ögretime yeni baslayan diger bir lisans programi da Istanbul Teknik Üniversitesi ile Amerika Birlesik Devletleri'ndeki State University of New York'a (SUNY) bagli Binghamton Üniversitesi arasinda yil paylasimi esasina dayali ve Bilisim Sistem ve Teknolojileri alaninda mühendisler yetistirmeyi amaçlayan Information Systems Engineering ya da Türkçe adiyla Bilisim Sistemleri Mühendisligi Programidir. Dili Ingilizce olan bu programi basariyla tamamlayan ögrenciler Istanbul Teknik Üniversitesi Bilisim Sistemleri Mühendisligi Lisans Diplomasi ve Binghamton Üniversitesi Bilisim Sistemleri Lisans Diplomasi sahibi olacaklardir.

2002 yilinda tüm ITÜ'de Yüksek Lisans ve Doktora Programlari'nin yenilenmesi için çalismalar yapilmis, bu çalismalar sirasinda Fakülte Bölümleri'ne iliskin Yüksek Lisans ve Doktora Programlari da yeniden düzenlenmistir. Fakülte'nin Bölümleri, 2002 yilindan bu yana ITÜ Fen Bilimleri Enstitüsü kapsaminda Elektronik Mühendisligi, Telekomünikasyon Mühendisligi, Kontrol ve Otomasyon Mühendisligi, Elektrik Mühendisligi, Bilgisayar Mühendisligi Yüksek Lisans ve Doktora Programlari'ni ve Biyomedikal Mühendisligi Yüksek Lisans Programi'ni sürdürmektedirler.

Yukarida belirtilen Yüksek Lisans ve Doktora Programlari disinda Fakülte ögretim üyeleri ITÜ Bilisim Enstitüsü kapsaminda yürütülen Devlet Planlama Teskilati (DPT) Mühendislikte Ileri Teknolojiler Yüksek Lisans ve Doktora Programlari çerçevesi içerisinde açilan Bilgisayar Bilimleri, Uydu Haberlesmesi ve Uzaktan Algilama, Enformasyon Sistemlerinin Tasarimi ve Yönetimi Yüksek Lisans ve Doktora Programlari'nin ve Bilisim Teknolojileri Yüksek Lisans Programi'nin yürütülmesinde genis ölçüde katkida bulunmaktadirlar.